top of page
Search

Як не страждати через критику?

Updated: May 29, 2020


Моя шкільна подруга, психолог, написала цей матеріал для творчих і вразливих створінь, аби полегшити нам життя))) Тож читайте й мотайте на вус))


Провідна потреба творчої людини - самоактуалізація через творчий процес, а також підтвердження власної цінності. Творча людина ідентифікує (пов'язує) себе з продуктом своєї творчості, таким чином, критику свого твору, людина сприймає на свій рахунок, не відділючи його від себе.

- Імпульсивність і емоційність, властиві творчій особистості, роблять її більш чутливою до будь-якої інформації, відповідно, і до критики.

- Творчі люди переживають емоції яскравіше і сильніше, ніж люди з відсутністю творчих здібностей, тому їх реакції на певні події можуть бути досить бурхливими. Зі сторони такий прояв може здатися недоречним.

Як не поранитися через критику:

1. Дайте собі відповідь на питання, на що ви так гостро реагуєте: на форму висловлювання або його зміст?


2. Якщо вас зачіпає форма висловлювання, перепитайте співрозмовника, що саме він мав на увазі. Або попросіть підшукати іншу форму висловлювання.


3. Якщо ж справа в змісті, то варто пам'ятати про те, що смаки у всіх різні і дійсно те, що ви робите, може не всім подобатися.


4. Спробуйте спиратися на тих людей, чию думку ви дійсно цінуєте.


5. Зрештою, це ви приймаєте рішення, на який досвід спиратися: досвід критики або підтримки.

Галина Нумерицька, психолог


15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page